неделя, 13 август 2017 г.

GPS технологиите и безопасността. Навигация и проследяване


Проблемът с комуникациите на Спешна помощ ме провокира за темата. Признавам, че през цялото време ми се струва, че медиите по-скоро бързат да са първи със сензацията, а не толкова да информират наистина какво се случва. Те си направиха материалите. Консорциумът си направи рекламата. Спешна помощ закърпи положението. Обществото си получи дозата зрелища. Даже аз се сдобих с идея за писане. Всички сме доволни.
Няма да се упражнявам и аз по темата за спешната помощ или по конкретния казус. Но се замислих, че в 21-и в век в страна от Европейския съюз е малко странно човешки живот да е застрашен поради липса на комуникации.
GPS-технологията е отдавна позната на света, че даже и у нас. Никоя трнспортна фирма не може да работи без навигационна система. Фермерите, отглеждащи свободно животните, също отдавна разчитат на индивидуалното им проследяване, ако не искат да ги събират с помощта на хеликоптер. Почти никой не тръгва на море в Гърция без навигационна система в колата си. Мобилните оператори ни предлагат за левче да следим децата си всяка минута. GPS навигацията и персоналните устройства отдавна не са лукс.
Но въпреки това във всеки един момент Спешна помощ може да се окаже без позиционираща система, а туристи в планината не могат да бъдат открити с дни.
Трудно ми е да давам акъл на държавата как да не изпадаме целокупно в подобно жалко положение. Обаче на всеки разумен турист или катерач препоръчвам да метне един персонален тракер в раницата и да предупреди поне един свой близък да хвърля по едно око на придвижването им. Това важи особено много за по-екстремно настроените и за тези, склонни към самостоятелни изяви.
Моля ви, каквото и да правите, никога не забравяйте безопасността! Човешкият живот има значение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар